1.Amylas är ett enzym som framför allt finns i saliven, men som även utsöndras från bukspotskörteln. Amylas bryter ner stärkelse. Pepsin är ett enzym som delar upp (a.k.a spjälkar) protein till aminosyror i magsäcken där det utsöndras.
2. I tolvfingertarmen tillsätts fler ämnen som bryter ner födan, t.ex. bukspott från bukspottskörteln och galla från lever och gallblåsa.
3. Näringen tas upp genom hela tarmkanalen, men framför allt i tunntarmen.
4. Stärkelse är den vanligaste kolhydraten i våran föda, och finns blandannat i potatis, pasta och ris. Stärkelse består av kedjor med glukos som kan vara raka eller grenade. (amylos eller amylopektin)
Cellulosa är också en kedja med sammansatta glukosenheter, skillnaden är bara sättet dom är bundna till varandra. Kroppen har inte enzymet som kan spjälka cellulosa, därför kan vi inte utnyttja dess energi. Ur kostsynpunkt brukar cellulosa kallas fibrer.
Druvsocker (även kallat glukos eller dextros) är en enkel sockerart som bygger upp bland annat stärkelse och cellulosa.
5. Skillnaden på snabba och långsamma kolhydrater är hur fort och mycket blodsockerhalten ökar efter att man har ätit dom. Snabba kolhydrater finns t.ex i godis, läsk och chips, medans pasta oxh ris är exempel på långsamma kolhydrater.
6. Protein finns i kroppens alla celler, och kallas ofta för kroppens byggstenar. Vi behöver det för tillväxt och underhåll av kroppen. Men protein finns även i pyttesmå mängder i andra ämnen, och nästan alla enzymer och hormoner är proteiner.
7. Fett är uppbyggt av glycerol och fettsyror.
Överlag bra svar.
SvaraRadera